Razer Deathstalker Pro V2 RGB-Gaming-Tastatur im Test - Ein schlanker Sieg
Met de Deathstalker V2 Pro is Razer met een knal in het segment van de mechanische low-profile-toetsenborden gestapt. We hebben de test daarvoor voor je uitgevoerd.
Het toetsenbord is onder andere verkrijgbaar op Amazon, hier ga je naar het toetsenbord
Low-profile toetsenborden worden steeds populairder onder de mechanische toetsenborden. De concurrentie van Razer is bijvoorbeeld het in 2020 uitgebrachte Logitech G915 en heeft vooral op het gebied van kwaliteit overtuigd. Maar de prijs is dan ook consequent hoog.
In 2022 zijn er heel wat fabrikanten en modellen op de markt in dit segment.
Hoe doet Razer het in vergelijking met andere fabrikanten en modellen op de markt?
- Housing: Aluminium en kunststof, matzwarte afwerking
- Formaat: Normaal en TKL (zonder numeriek toetsenblok)
- Toetsen: Razer™ Low-Profile Optical Switches (Lineair)
- Achtergrondverlichting: Individueel verlicht en per toets programmeerbaar
- LED-kleur: RGB 16,8 miljoen kleuren
- Toetsenkappen: ABS-toetsenkappen met anti-slijtagecoating
- Andere toetsen inbegrepen: Nee <
Het eerste wat ons opvalt, is de goede verwerking van de Razer Deathstalker V2 Pro. De combinatie van aluminium en kunststof ziet er zeer waardevol uit en klopt met elkaar. Het toetsenbord buigt niet en de toetsen maken geen geluid, zelfs als je het toetsenbord sterk schudt.
Aan de rechterkant bevindt zich een volumehendel, waarmee je de volumecontrole gewoon kunt instellen. De draaiknop zelf is gemaakt van aluminium en is geribbeld. Het voelt in het algemeen ook zeer waardevol aan. Ernaast bevindt zich de multifunctionele toets, ook van metaal.
De normale toetsenkappen van de Razer Deathstalker V2 Pro voelen echt goed aan. De coating is glad, maar niet glad. Hoe de coating zich in gebruik verandert, is nog niet duidelijk. De toetsen zelf zijn van ABS. De stabilisatoren die Razer gebruikt, zijn ook van goede kwaliteit. De spatietoets beweegt lineair naar beneden en weer omhoog wanneer je erop drukt.
De polling rate van de toetsaanslagen is 1.000 Hz (1 ms) en laat niets te wensen over. Een verstelbare hoogte maakt het mogelijk de toetsenbord aan te passen aan je eigen ergonomie.
De toetsen zelf
Razer heeft lineaire optische schakelaars geïnstalleerd, dus de premiumvariant op de key switch-markt. Deze technologie maakt gebruik van een laser om toetsaanslagen met minimale debouncing te registreren. Dit betekent een snellere en nauwkeurigere detectie dan elke andere technologie.
Het is erg prettig om mee te schrijven en te spelen. Er zijn nauwelijks "verkeerde" toetsaanslagen vast te stellen. De toetsen zelf voelen zeer zacht aan, zijn echter nog steeds nauwkeurig en reageren snel.
Werking van de Razer Deathstalker V2 Pro
De Razer Deathstalker V2 Pro heeft een korte latency in de draadloze verbinding. Er is geen verschil in reactiesnelheid met bedrade toetsenborden.
Naast het eerder genoemde volume-regelknop zijn er ook andere mediaknoppen. Zo kun je media pauzeren en opnieuw starten. Met een dubbele druk op de toets kun je naar het volgende nummer of video springen. Met drie keer drukken kun je het vorige nummer opnieuw afspelen. Het concept is tegenwoordig bekend van draadloze headphones.
Batterijduur van de Razer Deathstalker V2 Pro
In de draadloze modus is de batterijduur met ruim 40 uur meer dan voldoende. Wie echter vaker vergeet het toetsenbord aan te sluiten, kan misschien gelukkiger zijn met een bedraad toetsenbord.
Razer Synapse Software
Een van de grootste problemen met de Razer Deathstalker Pro V2 is volgens ons de software. Maar dat is niets nieuws en is al in veel reviews besproken. Razer Synapse is wat lastig te gebruiken, heeft nog steeds kleine bugs en is volgens ons niet echt mooi.
In de software kun je bijvoorbeeld de RGB-instellingen voor elke individuele toets aanpassen. Ook macro's, slaapinstellingen en verschillende profielen zijn in Razer Synapse in te stellen.
Al deze functies werken natuurlijk in principe. Met name de RGB-instellingen zijn op ooghoogte van andere fabrikanten.
Wat ons tijdens het testen ook is opgevallen, is dat de tijd tussen het "wakker worden" van het toetsenbord na de eerste toetsaanslag duidelijk voelbaarder is dan bij andere fabrikanten. Dit is natuurlijk geen echt negatief punt, maar in vergelijking met bijvoorbeeld een Logitech G915 merk je een duidelijk verschil.
Ons oordeel over de Razer Deathstalker Pro V2
Als je momenteel naar een stijlvolle draadloze gaming-toetsenbord zoekt, maak je hier geen fout mee. Laat je niet afschrikken door de prijs. Als je bedenkt hoeveel tijd je met het toetsenbord doorbrengt, relativiseert deze zich namelijk. Duurzaamheid en vooral de kwaliteit maken de prijs van toetsenborden uit.
Volgens ons moet je de Razer Deathstalker Pro V2 een kans geven. Je zult het leren waarderen.