Star Wars Outlaws - Een tweeslachtig avontuur

30 Augustus 2024, 08:02 / by Fabian Roßbach
Star Wars Outlaws - Een tweeslachtig avontuur

In Star Wars Outlaws duik je in een wereld vol mogelijkheden, ervaar je het dagelijks leven in het Star Wars-universum en ga je op een gevaarlijke reis door de buitenste randgebieden van de melkweg. Maar ondanks het indrukwekkende audiovisuele ontwerp en een veelbelovende premisse, laat het spel een verdeelde indruk achter. Terwijl sommige elementen van het spel de verwachtingen overtreffen, vallen andere aspecten tegen.

De reis van Kay Vess: Een onbevredigend avontuur

Je kruipt in de huid van Kay Vess, een opkomende huurlinge die ongewild een vogelvrijverklaring krijgt nadat een mislukte opdracht haar een hoge premie oplevert. Samen met haar schattige, op een axolotl lijkende metgezel Nix reist Kay door de melkweg om een team samen te stellen en de man die haar dood wil zien te beroven. Hierbij komt ze in conflict met de grootste misdaadsyndicaten van de melkweg, waaronder het Pyke-syndicaat, Crimson Dawn en het Hutt-kartel.

Het spel legt veel nadruk op het avontuur van Kay, maar haar karakterontwikkeling blijft oppervlakkig. Kay Vess is weer een menselijke protagonist in een lange reeks Star Wars-personages, en haar verhaal biedt weinig nieuwe perspectieven. Het spel probeert Kays doelloosheid en gebrek aan toekomstplannen als narratieve thema's aan te pakken, maar slaagt er niet in om een geloofwaardige en meeslepende karakterontwikkeling te presenteren. Kays persoonlijkheid blijft tot het einde van het spel onveranderd, wat de verhaallijn uiteindelijk zwak en weinig overtuigend maakt.

De bijpersonages: Onbenut potentieel

Terwijl veel Star Wars-spellen vaak uitblinken door hun interessante bijpersonages, ontbreekt het Outlaws aan deze kracht. De BX-Droid Commander ND-5, die aanvankelijk optreedt als een kille slavenrobot en later een bondgenoot van Kay wordt, heeft potentieel voor een interessante ontwikkeling. Maar de relatie tussen Kay en ND-5 wordt haastig en ongeloofwaardig weergegeven. Het spel slaagt er niet in om de nodige diepgang te bieden om hun partnerschap echt begrijpelijk te maken. Hierdoor blijft ook het emotionele hoogtepunt van hun verhaal vaag.

Een akoestisch meesterwerk

Wat Star Wars Outlaws echter met verve doet, is het geluidslandschap. De soundtrack en geluidseffecten zijn uitstekend en dompelen je direct onder in de wereld van Star Wars. Of het nu gaat om de orkestrale opleving wanneer Kay met haar schip de hyperspace in springt, of het kenmerkende zoemen van haar blaster - de auditieve elementen vangen perfect de essentie van het Star Wars-universum. Dit meeslepende geluidslandschap geeft het spel een unieke aantrekkingskracht en draagt ​​aanzienlijk bij aan het verliezen in de galactische avonturen.

De gemiste kansen in de gameplay

Star Wars Outlaws positioneert zich als een spel met vele facetten - van de overvalplot tot stealth-mechanismen en ruimtegevechten - maar slaagt er niet in om deze beloften volledig waar te maken. De gameplay is vaak onvoltooid en biedt weinig stimulans om dieper te duiken.

  • Overval-elementen: Hoewel het spel beweert een overvalavontuur te zijn, blijft dit aspect sterk onderontwikkeld. Het plannen en uitvoeren van een overval wordt slechts sporadisch besproken en ontbreekt vaak volledig.
  • Stealth: Kays vaardigheden in de stealth-sequenties zijn solide, maar de vijandelijke AI is zo eenvoudig dat de meeste uitdagingen te gemakkelijk zijn. Hier ontbreekt diepgang en beloning voor strategisch handelen.
  • Ruimtegevechten: De ruimtegevechten vallen tegen. Kays schip, de Trailblazer, bestuurt log en de gevechten in de ruimte komen traag en eentonig over. Vooral vervelend is dat het spel in de laatste momenten sterk leunt op dit zwakke element, wat de afsluiting van het spel onnodig verzwakt.

Het falen van het beslissingssysteem

Een ander belangrijk probleem in Outlaws is het relatiesysteem met de verschillende misdaadsyndicaten. Het spel suggereert dat jouw beslissingen invloed zullen hebben op het verhaal en de relaties met deze groepen. Maar in de praktijk blijft dit zonder noemenswaardige gevolgen. Zelfs drastische beslissingen leiden nauwelijks tot merkbare gevolgen, wat de illusie van keuzevrijheid sterk ondermijnt. Dit is vooral frustrerend wanneer je, zoals in het beschreven voorbeeld, consequent trouw blijft aan een factie, om dan te ontdekken dat het uiteindelijk geen rol speelt.

Mooie open werelden met zwak ruimtevaartelement

De verschillende planeten die je gedurende het spel kunt verkennen, bieden visueel indrukwekkende en gevarieerde landschappen. Maar terwijl het verkennen van de planeten leuk is, stelt het ruimtevaartelement teleur. De ruimte wordt in Outlaws behandeld als een overgangszone, zonder noemenswaardige uitdagingen of spannende ontdekkingen. De ruimtegevechten zijn het zwakste onderdeel van het spel, en al snel wordt duidelijk waarom deze vaak vermeden kunnen worden.

Een spel van hoogte- en dieptepunten

Star Wars Outlaws is een spel van contrasten. Het biedt een uitstekend geluidslandschap en meeslepende momenten in de straten en markten van de melkweg, maar het verhaal en de gameplay laten te wensen over. De gemiste kansen in karakterontwikkeling en spelbeslissingen vertroebelen de algehele ervaring. Outlaws is het sterkst wanneer het de kleine, alledaagse momenten in het Star Wars-universum vastlegt, los van de grote conflicten en heldenreizen. Maar helaas zijn deze momenten te zeldzaam en blijft het totaalpakket achter bij de verwachtingen.

Over de auteur